Heb je eigenlijk wel een financieel planner nodig? (Spoiler alert: ja!)

shutterstock 431846191

Financiële planning is essentieel voor ondernemers en vermogende particulieren die streven naar een solide financiële toekomst. Een goed doordacht plan biedt richting, controle en gemoedsrust bij het beheer van financiële doelen en omstandigheden. In dit artikel lees je waarom financiële planning belangrijk is, wanneer je ermee begint en waarom het goed is je plan af en toe een ‘APK’ te geven.

Financiële planning is belangrijk omdat het ondernemers en particulieren in staat stelt om hun doelen en ambities te verwezenlijken. Door een duidelijk plan te hebben, kun je je financiële beslissingen afstemmen op je toekomstige behoeften en prioriteiten. Het helpt ook om financiële risico's te beheersen en te anticiperen op mogelijke tegenvallers.

Maar wanneer begin je?

Is financiële planning pas aan de orde als je een bankrekening met zes cijfers hebt? Nee. Het is raadzaam om zo vroeg mogelijk te beginnen. Zelfs als iemand nog niet vermogend is of een onderneming start, kan het opstellen van een financieel plan helpen bij het opbouwen van een stevig fundament. Vroege planning geeft ondernemers richting bij de juridische structuur van hun bedrijf of investeringsplannen. Het stelt particulieren in staat om spaargewoonten te ontwikkelen, schulden te verminderen en te investeren voor de lange termijn.

Doe regelmatig een check

Een financieel plan moet regelmatig worden herzien, bij voorkeur jaarlijks of bij belangrijke levensgebeurtenissen, zoals een bedrijfsovername of –verkoop, een aandelenoverdracht, een huwelijk, een geboorte of pensionering. Door het plan periodiek te evalueren en aan te passen, kunnen nieuwe doelen worden opgenomen en veranderingen in de financiële situatie worden aangepakt. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen zijn cruciaal om de voortdurend evoluerende financiële behoeften te kunnen bijhouden.

Hoe maak je een financieel plan?

Het begint met het in kaart brengen van de huidige financiële situatie, inclusief inkomsten, uitgaven, schulden en bezittingen. Vervolgens moeten doelen worden geïdentificeerd, zoals pensioenplanning, vermogensgroei of onderwijs van kinderen. Het plan moet specifieke acties en strategieën bevatten om deze doelen te bereiken, zoals het opzetten van een noodfonds, het beheren van investeringen en het verminderen van schulden.

Kies voor een goede adviseur

Een goede financieel adviseur is van onschatbare waarde bij het opstellen en uitvoeren van een financieel plan. Een adviseur heeft de expertise en ervaring om inzicht te geven in complexe financiële aspecten en kan maatwerkadvies leveren op basis van individuele omstandigheden. De adviseurs van Frij zijn ervaren in het identificeren van doelen, het ontwerpen van strategieën en het bieden van begeleiding gedurende het hele proces.

Deel via: