Vermogen opbouwen: je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen

shutterstock 444754009

Het opbouwen van vermogen is van cruciaal belang voor zowel ondernemers als vermogende particulieren die streven naar financiële zekerheid en een solide toekomst. Door op tijd vermogen op te bouwen, realiseer je je financiële doelen bereiken en kun je ook later comfortabel leven. Maar hoe doe je dat eigenlijk, vermogen opbouwen? Wanneer moet je starten? En hoe voorkom je dat de inflatie er met je zuur verdiende vermogen vandoor gaat?

Het opbouwen van vermogen als ondernemer kan worden bereikt door het plannen en beheren van de bedrijfsfinanciën. Dit omvat het creëren van een gezonde cashflow, het minimaliseren van schulden en het streven naar winstgevendheid. Als ondernemer werk je aan je vermogen door middel van bedrijfswinsten, het opzetten van een pensioenplan en het diversifiëren van hun beleggingen. Particulieren bouwen weer vermogen op door regelmatig te sparen, te investeren in aandelen, obligaties, onroerend goed of andere beleggingsinstrumenten, en door te profiteren van belastingvoordelen zoals het gebruik van een fiscale pensioenrekening.

Investeer je vermogen doordacht

Om het vermogen te laten groeien, moeten er doordachte investeringsbeslissingen worden genomen. En daar komt de noodzaak van een betrouwbare financieel adviseur om de hoek kijken. Die adviseur helpt bij het identificeren van de juiste beleggingsmogelijkheden op basis van het risicoprofiel en de doelstellingen van jou persoonlijk. Een gediversifieerde portefeuille, die verschillende activaklassen omvat, kan de risico's spreiden en de kans op groei vergroten. Die adviseur is er ook om regelmatig de prestaties van de beleggingen te evalueren en indien nodig aanpassingen voor te stellen.

Inflatieproof vermogen opbouwen

Inflatie kan de waarde van het vermogen aantasten. Om dit tegen te gaan, is het belangrijk om te streven naar een rendement op de beleggingen dat hoger is dan de inflatie. Dit kan worden bereikt door te investeren in activa die historisch gezien een hoger rendement hebben opgeleverd, zoals aandelen of onroerend goed. Het is ook verstandig om regelmatig te herzien of de beleggingsportefeuille nog steeds in lijn is met de doelstellingen en het risicoprofiel, zodat eventuele aanpassingen kunnen worden gedaan om de inflatie te bestrijden.

De fiscus te slim af zijn

Fiscaal slim handelen is een belangrijk aspect van vermogensopbouw. Het is raadzaam om gebruik te maken van belastingvoordelen, zoals fiscaal vriendelijke pensioenregelingen of belastingvrije spaar- en beleggingsrekeningen. Het kan ook lonend zijn om te overwegen om vermogen over te dragen aan een volgende generatie, rekening houdend met erf- en schenkbelastingregels, om belastingefficiëntie te realiseren.

Vermogen uitkeren op de lange termijn

Voor de uitkering van vermogen op de lange termijn zijn er verschillende opties beschikbaar. Dit kan het opzetten van een regelmatige uitkering zijn, bijvoorbeeld via een lijfrente of periodieke opnames uit beleggingen. Het kan ook betekenen dat het vermogen wordt omgezet in een aanvullend pensioen, waardoor een stabiel inkomen na de pensionering wordt gegarandeerd. Een goede vermogensadviseur zoals Frij kan helpen bij het kiezen van de juiste optie op basis van de persoonlijke situatie en doelen.

Deel via: